marți, 3 decembrie 2013

Kronospan România






Kronospan, unul dintre cei mai puternici jucători din industria locală de prelucrare a lemnului, controlat de austrieci, va finaliza în acest an o investiţie de aproximativ 40 mil. euro în dublarea capacităţii de producţie OSB (plăci din fibre orientate - n. red.) la fabrica din Braşov.



   Compania nu a oferit mai multe informaţii despre capacitatea actuală de producţie a fabricii din Braşov, însă a precizat că până în momentul de faţă investiţiile Kronospan pe piaţa locală au depăşit 500 de milioane de euro. Kronospan deţine pe plan local două fabrici, la Braşov şi Sebeş, plus un centru logistic în Constanţa.
   Kronospan a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane euro. Capacitatea de producție anuală este de 840.000 de metri cubi de PAL și de 384.000 de metri cubi de MDF.
   În decembrie 2009 a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) pentru industria construcțiilor în care a investit 200 milioane euro. Capacitatea de producție de OSB este de 270.000 metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi. Fabrica de la Brașov este a 27-a din rețeaua grupului austriac.

   Cifra de afaceri în 2008: 194 milioane euro

 Controverse
   În cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industrială de la Sebeș o instalație de producere a formaldehidelor, fără acord de mediu și fără autorizație de construire. Kronospan a importat această instalație în 2006 din Franța, de la fabrica Total-Atofina din localitatea Villiers Saint Paul după ce, în urma accidentelor repetate la fabrica respectivă, autoritățile franceze au decis închiderea sa.
    În martie 2010, Comisia Europeană a avertizat pentru a doua oară România în urma încălcării normelor de mediu de către fabrica de formaldehidă a Kronospan Sebeș. Comisia a notat lipsa unor măsuri corespunzătoare în cazul fabricii din Sebeș, ceea ce încalcă legislația UE în domeniul impactului de mediu
.


 Informaţii culese de pe Internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu